Obiskali smo cementarno Salonit Anhovo

datum: 10.06.2022

kategorija: prispevki

Epidemija covid-19 nam je vsem zadnji dve leti preprečevala druženja v živo. In čeprav smo se vsi na spletna srečanja že navadili, smo si še vedno močno želeli osebnega stika in klepeta iz oči v oči, katerega pa smo končno tudi dočakali.

Člani Kadrovskega društva severne Primorske se že vrsto let tradicionalno srečujemo vsak prvi četrtek v mesecu, enkrat ali dvakrat na leto pa organiziramo nekoliko večji dogodek. Tako je bil tudi prvi četrtek v mesecu juniju rezerviran za srečanje članov društva, katero pa tokrat ni bilo izvedeno ne preko spleta ne na sedežu društva, temveč v cementarni Salonit Anhovo.

V Salonitu so nas toplo sprejeli. Najprej so nam razložili kako poteka proizvodni proces in kakšni so njihovi ambiciozni razvojni načrti, v nadaljevanju pa so nam predstavili projekt » Razvoja kulture«, ki je bil za nas še posebej zanimiv.

Po predstavitvah smo si ogledali proizvodni proces, z dvigalom pa smo se povzpeli tudi na najvišjo in najlepšo razgledno točko cementarne – toplotni izmenjevalnik, kjer smo si vzeli čas za fotografiranje.

Ker je bil dan sončen in lep, so se v Salonitu odločili, da nas popeljejo še na pohod po Tematski poti Deskle. Gre za novo krožno pot, ki povezuje Deskle z že obstoječo učno potjo v opuščenem kamnolomu Lastivnica »Raziskujmo minerale v cementni industriji«. Dolžina krožne poti je okrog 5 km, na njej pa je 16 različnih tematskih točk.

Prijetno preživet dan smo, ob dobri hrani, športnih aktivnostih in s pesmijo, zaključili na Taborniškem prostoru v Desklah.

P1075328P1075411P1075497P1075505P1075558_iP1075419

Ina Zupanc, tajnik Kadrovskega društva severne Primorske